Monday, April 20, 2009

Kesabaran Yong berbaloi


IMPIAN Yong Azua yang ditulis pada sekeping kertas dan dilekatkan di dinding biliknya di Kuarters JKR, Jerantut, Pahang.
YONG AZUA memeluk ibu kesayangan, Rosni Abdullah.HATI ibu mana yang tidak sejuk melihat anak yang dikandungnya selama sembilan bulan 10 hari kini membesar sihat dan berjaya dalam kehidupan.

Itulah gambaran awal yang diberi oleh Rosni Abdullah, 43, tatkala bercerita tentang anak keduanya, Yong Azua Mat, 23.

Yong merupakan satu-satunya anak Rosni (setakat hari ini) yang berjaya menjejak kaki ke menara gading. Universiti Teknologi Mara (UiTM) kampus Melaka yang menyaksikan kecekalan dan kesabaran anak gadisnya menjalani kehidupan kampus yang begitu mencabar bagi orang miskin sepertinya.

Namun hari ini, kesemua pengorbanan tersebut berbaloi apabila segala penat lelah dan kepayahan Yong mengharungi kehidupan kampus yang memeritkan berbalas juga akhirnya.

Pada hari ini, Yong memulakan hari pertama sebagai eksekutif perakaunan di Touch Matrix Sdn. Bhd., Kuantan, Pahang manakala pada Jun ini pula, Yong akan naik ke pentas untuk menerima segulung Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Kewangan UiTM.

"Insya-Allah, saya akan datang ke majlis konvokesyen Yong. Masa dia (Yong) terima diploma dahulu, saya tak datang sebab tak cukup duit,'' dedah Rosni yang ceria tatkala bercerita tentang anak keduanya itu.

Yong ketika diajak berkongsi kisah kemiskinan keluarga pada mulanya agak berat mulut untuk bercerita.

"Tak apalah...dah keluar dalam Kosmo!...dalam TV,'' katanya.

Namun setelah dipujuk, barulah Yong rancak bercerita.

"Sepanjang di kampus, saya tidak pernah bercerita dengan kawan-kawan tentang kehidupan di kampung. Saya malu..., Lebih baik mereka (kawan-kawan) tak tahu. Kalau tahu...banyak pula yang akan menyoal itu dan ini,'' kata Yong.

Berikutan kesempitan hidup, Yong lebih banyak menghabiskan masa di bilik asrama untuk mengulang kaji pelajaran dan melayari Internet bagi menambah pengetahuan berkaitan bidang pengajiannya.

Apa cerita yang paling tak dapat dilupakan ketika di kampus?

"Banyak...tapi paling tak boleh saya lupa adalah ketika saya terpaksa ikat perut untuk menjimatkan belanja.

"Di kampus, makan Maggie memang biasa. Tetapi saya terpaksa kerat empat sebungkus Maggie dan makan satu bahagian sahaja. Yang lain simpan untuk hari esok. Kalau lapar, makan biskut kering sahaja,'' ceritanya tanpa berselindung.

Begitu juga dalam bab menyediakan yuran pendaftaran sebagai pelajar baru sebanyak RM1,200.

"Itu juga sukar dilupakan dan membuatkan saya hampir-hampir putus asa. Mana nak cari duit sebanyak itu, pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) baru nak mohon. Terpaksalah minta ayah sediakan juga dan pinjam daripada kawan-kawan,'' katanya yang terpaksa menebalkan muka untuk meminjam wang tersebut.

Berkat kesabaran dan kesungguhan Yong mengikuti pengajian, dia bukan sekadar lulus biasa tetapi muncul sebagai pelajar cemerlang dan pernah dua kali menerima Anugerah Dekan kerana cemerlang dalam peperiksaan semester.

"Alhamdulillah, saya sudahpun dapat kerja. Ada empat impian yang akan saya tunaikan iaitu bantu adik-adik belajar, kumpul duit untuk beli rumah ibu dan ayah, beli kereta dan hantar ibu bapa ke tanah suci Mekah. Semua itu, saya buat untuk keluarga. Tentang diri saya, ...nantilah dulu,'' ujarnya mengakhiri perbualan.

Pada satu perkembangan lain, Setiausaha Jawatankuasa Kerja (JKK) Kampung Sepial, Jerantut, Pahang, Halimi Musa berkata, pihaknya mahu membetulkan fakta bahawa kampung tempat tinggal Rosni bukanlah Kampung Sepial.

Menurutnya, Rosni tinggal di Kuala Tembeling yang berdekatan dengan Kampung Sepial. "Sebab itulah, saya tidak tahu tentang kehidupan beliau sekeluarga yang begitu miskin sehingga terpaksa berpindah ke dalam hutan.

"Ini kerana, selaku Setiausaha JKK Kampung Sepial, saya sentiasa mengemas kini data dan profil penduduk kampung termasuk keluarga miskin, ibu tunggal dan anak-anak yatim dari semasa ke semasa untuk diserahkan kepada Penghulu bagi tindakan lanjut.

"Statistik terkini menunjukkan terdapat 12 ibu tunggal dan tiga anak-anak yatim di Kampung Sepial. Jumlah itu tidak termasuk keluarga Rosni kerana dia tidak tinggal di kampung kami,'' ujarnya membetulkan kenyataan yang disiarkan oleh media bahawa Rosni tinggal di Kampung Sepial sebelum berpindah ke dalam hutan.

Menjelaskan perkara tersebut, Halimi berkata, laporan akhbar Kosmo! bertarikh 2 Mac 2009 di muka hadapan yang menyebut bahawa Rosni tinggal di Kampung Sepial telah mendorongnya keluar mencari ibu tunggal itu.

"Bila baca Kosmo!, saya terkejut kerana setahu saya, tidak ada ibu tunggal bernama Rosni menetap di Kampung Sepial. Sungguhpun begitu, saya tetap mencarinya atas dasar kemanusiaan,'' ujarnya.

Menurutnya, pencarian itu menemukannya dengan Rosni di pondok yang didirikan di tanah milik KTMB di dalam hutan tersebut.

"Apabila diperiksa, tanah itu terletak di dalam kawasan Mela, Kuala Lipis dan bukan lagi daerah Jerantut seperti yang dilaporkan. Apabila ini berlaku, saya terpaksa merujuk kes beliau ke Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Kuala Lipis,'' jelasnya.

Mengulas kelewatan bantuan kewangan sebanyak RM450 sebulan yang sepatutnya diterima Rosni pada awal bulan ini, Halimi berkata, ia mungkin berlaku kerana pejabat JKM di Kuala Lipis perlu memindahkan fail Rosni ke pejabat JKM Jerantut.

"Memandangkan Rosni kini tinggal di Kuarters JKR, Batu 1, Jerantut, maka segala urusan pembayaran akan diuruskan oleh JKM Jerantut. Mungkin sebab itulah, beliau masih belum menerima bantuan tersebut,'' ujarnya.

Halimi mengakui memang terdapat beberapa keluarga miskin di kampungnya tetapi tidaklah semiskin keluarga Rosni.

"Kemiskinan Rosni adalah kerana suaminya tidak mempunyai pekerjaan tetap, selain mempunyai anak yang ramai. Saya difahamkan, beliau hanya memelihara anak bongsunya di rumah ibunya di Felda Sungai Tekam Utara manakala anak-anak lain dijaga oleh bekas suami. Sebab itulah, beliau hanya layak menerima bantuan JKM sebanyak RM70 sebulan kerana hanya menjaga seorang anak.

"Tetapi memandangkan kini, kesemua anak-anaknya di bawah jagaannya di Kuarters JKR Jerantut, maka JKM telah meluluskan bantuan kewangan sebanyak RM450 sebulan,'' katanya yang berharap Rosni bersabar menunggu bantuan yang telah dijanjikan. - ROHANA MANSumber Berita & Gambar : Kosmo Online 20/04/09 (www.kosmo.com.my)IZZI ADVERTIZING-----------------------------------------