Tuesday, September 2, 2008

Negarawan : AHMAD BIN KOTOT

Tiba-tiba aku teringat nama Ahmad Bin Kotot. mengikut sumber, beliau adalah penulis,dan wartawan(authors, journalists and writers). Aku cuba cari gambar beliau di internet tapi tak jumpa.

Nama Ahmad bin Kotot memang tak asing bagi aku secara peribadi kerana beliau tinggal di daerah Jerantut. Beliau kalau tak salah aku tinggal di Kampung Som atau Kampung Bharu. Aku dan kawan-kawan mengenali beliau kerana kami sering terserempak dan berbual-bual dengan beliau semasa sedang menunggu bas. Aku pada masa itu masih belajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Damak, Jerantut. Pekan Damak adalah tumpuan utama bagi penduduk di mukim Ulu Cheka kerana berada di persimpangan dalam antara Benta ke Jerantut dan persimpangan ke Ulu Cheka yang agak pedalaman.

dalam usia yang lanjut pada masa itu, dengan bersongkok hitam dan sering membawa plastik yang sering dipegangnya, beliau amat sederhana. Beliau amat suka bercerita dan berjenaka. Beliau tak pernah lokek dengan senyuman. dan kami senang mendengan cerita beliau sementara menunggu bas kami atau bas beliau sampai dahulu.

Semasa berbual, beliau seorang yang tak lokek bercerita. cerita-cerita beliau berkarya, cerita beliau melarikan diri dari jepun, Inggeris dan komunis selalu beliau ceritakan pada kami. Yang nyata kami sering tertunggu-tunggu kelibat beliau datang kerana seronok mendengar ceritanya sambil-sambil menunggu bas dan yang paling seronok beliau tidak lokek memberi wang kepada sesiapa antara kami yang berjaya menjawab teka-teki beliau atau mengingat semula perkara-perkara yang pernah diceritakan sebelumnya. Aku juga pernah menerima hadiah itu kerana teka-tekinya biasanya sama setiap kali seperti apakah nama singkatannya. Jawapan ialah "ABK".

Aku masih ingat beliau pernah bercerita tentang asal usul nama "JERANTUT". Ia berasal dari perkataan "JERAM" ke "TUT", namun aku sudah lupa dimanakah letaknya Jeram dan Tut itu.

Secara peribadi aku tidak pernah membaca tulisan-tulisannya yang masyur seperti "Hikayat Percintaan Kasih Kemudaan" yang diterbitkan pada tahun 1927, dan diterbitkan semula oleh Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP)pada tahun 1975. Jika ada yang berminat ingin mengetahui ulasan pakar mengenai cerita ini boleh melihat usalan tersebut di sini.

Khabarnya muzium tokoh-tokoh negeri Pahang yang bertempat di Kuantan, Pahang ada mengabadikan riwayat hidup dan sumbangan besar beliau kepada negara. Insyaalah, jika diberi kesempatan oleh Allah nanti, aku akan bawa keluarga aku melawatnya.

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas Allahyarham Ahmad bin Kotot yang berjasa besar dalam membantu pemikiran orang Melayu dan mengembangkan semangat nasionalisme melalui tulisan-tulisannya. AL-FATIHAH!

Sumber :-
1) http://www.pahang-delights.com/pahang-heroes-museum.html

2) http://books.google.com/books?id=SCLRcnBpGbEC&pg=PA299&lpg=PA299&dq=ahmad+bin+kotot&source=web&ots=E3WRZT1lKx&sig=JqhHA8Om8Vs2RAW9bMHUUDBeDw0&hl=en&sa=X&oi=book_result&resnum=3&ct=result#PPP6,M1

3) http://repository.kulib.kyoto-u.ac.jp/dspace/bitstream/2433/56606/1/KJ00000131950.pdf